PIANOWERKPLAATS 

ALBERTIEN DE PATER 

Sinds 1988 ben ik, Albertien de Pater, allround pianotechnicus. De afgelopen 35 jaar heb ik talloze piano's en vleugels gerepareerd, gereviseerd en gerestaureerd. Tijdens en na de driejarige opleiding pianotechniek te Amsterdam werkte ik voor verschillende bedrijven in Amsterdam en Haarlem, freelance en (parttime) in loondienst. Na 1995 ben ik als zelfstandige doorgegaan. Als stemmer ben ik al die tijd ook volop werkzaam geweest bij particulieren, in concertzalen, theaters en studio's.

Gedurende 15 jaar heb ik mijn werkplaats in Amsterdam gehad, daarna 10 jaar in Wormerveer. Deze heb ik medio 2013 verhuisd naar Vijfhuizen.

Inmiddels is het 2023 en doe ik het een stuk rustiger aan. Niet alleen ben ik met de in- en verkoop van instrumenten gestopt, maar ook met de volledige restauraties. Grotere mechaniekrevisies waarbij veel onderdelen vervangen moeten worden doe ik nu in nauwe samenwerking met collega’s. Onderhoudsbeurten (zoals het schuren van hamerkoppen, afregelen, stemmen en intoneren) doe ik nog met liefde aan huis.

Mijn werkterrein is Haarlem en omstreken:

Kijk op faq's voor meer uitleg over stemmen, pianotechniek, luchtvochtigheid en andere belangrijke onderwerpen voor een pianobezitter.